Baby friendly dovolená v Krušných horách


V sobotu jsme se vrátili z naší šestidenní dovolené ve čtyřech a tak bych se s Vámi ráda podělila o zkušenosti s výběrem hotelu a výletů. Hotel jsem vybírala především s ohledem na děti, na finance a taky na restauraci. Hotel Švejk, který jsem pro naši dovolenou vybrala, se pyšní certifikátem "baby friendly" hotel. Inzerovaná dvě venkovní hřiště, dětská herna v restauraci, celkem velký výběr v jídelním lístku, slušná cena ubytování (kupováno přes slevový portál) a hodně pozitivních recenzí, byla volba tohoto hotelu jasná.

A teď jaká byla naše osobní zkušenost s hotelem. Hotel je spíš starší, ale čistý. V přízemí je restaurace s dětskou hernou, která byla skutečně velkým přínosem, když se člověk chtěl relativně v klidu najíst. K dispozici bylo několik jídelních židliček, takže bylo i kam odložit batole. Na jídlech jsme si opravdu pochutnali a oceňuji i relativně veliký výběr dětských jídel, i přes to, že asi půlka se skládala ze smažených jídel či např. svíčkové s knedlíkem, ale rodič na dovolené hodně přimhouří oko. Každopádně Elišky nejoblíbenější jídlo byl kuřecí plátek s bramborovou kaší, takže za nás spokojenost. Pokoje byly v patře, do kterého se šlo po venkovním schodišti. Bohužel pro rodiny, co potřebují kočárek pro děti, to úplně praktické není. Manžel obětavě tahal kočár nahoru a dolu :-). Před vstupem do chodby k pokojům byl koš na plenky, což musím ocenit, pokoj pak nebyl cítit od použitých plen. Na konci chodby byla malá kuchyňka s rychlovarnou konvicí, mikrovlnkou a lednicí, takže ohřát příkrm či mléko také nebyl žádný problém. Pokoj byl přiměřený tříhvězdičkovému hotelu, spíše starší vybavení, ale čisté. Měli jsme třílůžkový pokoj a vlastní postýlku pro Adámka. Pro čtyři nebyl moc veliký, ale zvládli jsme to celkem v pohodě. Jediným velikým mínusem, co se týká pokoje, byla neskutečně vrzající podlaha. Ta nám s manželem dělala trochu vrásky na čele, ale nakonec jí i děti ustály a nevzbudily se nebo hned zase usnuly.


A teď bych ještě zhodnotila dvě venkovní hřiště, které mě v nabídce hotelu hodně zaujala. První hřiště, větší, bylo přístupné po několika celkem příkrých schodech, což pro tahání kočárku nahoru nic moc, ale manžel obětavě opět nosil. Na hřišti byla veliká trampolína, která ze začátku naší dovolené neměla zakrytá péra, takže moc bezpečná nebyla, ale dcera z ní byla i tak unesená. Asi druhý nebo třetí den někdo péra zakryl, tak jak mají být. Druhým prvkem hřiště byla pevnost u stromu, na kterou se lezlo po žebříku a vedla z ní klouzačka. Vedle pevnosti malé pískoviště a nejzajímavějším prvkem (pro dceru) byla dřevěná konstrukce, na které byla skluzavka, dvě houpačky a lezecká stěna. Už v době našeho příjezdu byla značně nakloněná na bok, ale dala se používat. Asi třetí den již byla ohraničena páskou a nakloněna natolik, že houpačky byly položené na zemi. Druhé hřiště bylo menší, byla zde malá trampolína, malé pískoviště a jedna houpačka. Na toto hřiště také mělo být vidět ze zahrádky, ale přes živý plot si myslím, nemohlo být vůbec vidět. Neseděli jsme tam, tak 100% říct nemohu, ale vzhledem k tomu, že z hřiště jsem na zahrádku neviděla, pochybuji, že tomu bylo i naopak. Takže hřiště u hotelu nebyla zrovna podle mých ideálních představ, ale zase na druhou stranu jsem byla ráda, že tam nějaká jsou.

Protože jsme museli program naší dovolené přizpůsobit dětem, především téměř čtyřleté dceři, naše výlety se skládaly především ze zoo, různých dětských parků a hřišť. Výletování přírodou jí vůbec nebavilo a nezajímalo. 

  • Náš první výlet byl vlastně ryze turistický, ale také jediný. A to na Olověný vrch, trasa tam a zpátky asi cca 5 km a Eliška to celé překvapivě ušla. Na vrchu jsme si udělali malý piknik a kochali se krásnou přírodou a počasím. Po odpoledním odpočinku bylo naším cílem místní bublavské hřiště, ze kterého jsme byli nadšeni. Mohla jsem tam Adámkovi rozložit piknikovou deku a Eliška s manželem mohli řádit na hřišti.





  • Druhým výletem byl dětský ráj Svatošky, který byl od hotelu vzdálen cca 44 km. Bohužel se do areálu nedalo zajet autem, tak jsme museli dojít 3 km pěšky. Procházka sice nádhernou přírodou, ale bohužel samý cyklista a kupodivu i auta, takže jsme museli pořád Elišku na FirstBiku usměrňovat, aby jí někdo nezajel. V areálu byla vzduchová trampolína, lanové centrum, malé hřiště, pískoviště a bufet s možností grilovaných jídel. Inzerována byla i možnost se projet na koni, ale ta nebyla zrovna k dispozici. Také zde není mobilní signál ani internet, takže jsme si užili celý den odtrženi od venkovního světa. Opravdu příjemná změna :-).



  • Třetím výletem byla německá zoo Tiergarten Falkenstein vzdálená od hotelu cca 22 km. Malá a útulná zoo, kde se bohužel nedá platit kartou, takže nás čekalo nejdřív sehnat bankomat a pak konečně zoo. Musím říct, že zoo byla díky své velikosti akorát pro malé dítě. Eliška byla celou dobu zabavená, udržela pozornost a “porce” zvířátek byla tak akorát. Co se týká bufetu, to byla celkem bída, ale asi bych se ani nedivila, kdyby tam nebyl žádný. WC jedno pro dámy, jedno pro pány, přebalovací pult, vše skromné, ale čisté. Vedle zoo bylo hřiště, asi spíš pro větší děti, ale samozřejmě jsme ho nemohli minout a to hned 2x, před a po zoo. Zip-line byla Elišky nejoblíbenější atrakce a Adámek se opět mohl tetelit na piknikové dece.




  • Čtvrtým a posledním výletem byl Dětský svět Novako na Božím Daru vzdálený od hotelu cca 45 km. Vstupenky jsme kupovali přes slevový portál a v ceně už jsme měli i tři jízdy na horské trojkolce. To byla celkem očekávaně pro Elišku top atrakce, takže jsme jízdy ještě dokupovali. V areálu dále byly tři skákací hrady, trampolína, lanové centrum, kuželky, střelba z kuše, bludiště, dětské hřiště, bufet a pěkné čisté toalety. Den si Eliška užila neskutečně a areál mohu opravdu doporučit. Na některé aktivity byla ještě malá, ale jiné si opravdu užila.








K tématu výletů bych ještě zmínila, že nám byla nabídnuta sleva do zážitkového parku Plohn, kterou jsme po dlouhém zvažování nakonec nevyužili, protože nám Eliška ještě přišla malá. Další možností byl aquapark Schöneck. Bohužel jsme všechny aquaparky museli z našeho seznamu aktivit vyškrtnout z důvodu atopického ekzému dcery, i když nádherné počasí, co jsme celý týden měli, k tomu přímo vybízelo.

Tak to je praktické shrnutí naší dovolené, pobytu v hotelu a tipy na výlety, které jsme podnikali. Dovolenou jsme si opravdu užili a budu na ní dlouho vzpomínat. Dokonce ani Elišce se domu nechtělo a to se domu obvykle těší. Doufám, že můj praktický článek někomu pomůže v rozhodování. Věřím, že i přes výčet mých připomínek, si dovolenou v Hotelu Švejk užijete stejně tak hezky, jako jsme si užili my.


Vaše J.

Komentáře

  1. Jo jo, taky už druhým rokem vybíráme baby friendly destinace. A teda nikdy jsme nebyli zklamaní. Vyhýbáme se ale velkým hotelům, kde mají sice baby friendly certifikáty a animační programy, ale zase by člověka nejraději oddělili od dětí, nacpali ho do drahého wellness a nechali ho v iluzi, že je to tak ok. My si chceme užít dovolenou přímo s dětmi. Takže i proto jezdíme spíše do chatek, bereme si hudební nástroje, třeba agogo a užíváme si to společně. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super dovolená pro děti je i ve Vysokých Tatrách, nebo případně některé z Maďarských termálů. Stačí jen vyřídit cestovní pojištění, ideálně i s příplatkem na pojištění odpovědnosti. A pak je to už pohoda a věřím tomu, že si to užijete. Navíc, když využijete některé animační programy, tak si to tam užijete chvíli i bez dětí. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Podle mě jsou Krušné hory hodně podceňované. My jsme tam objevili Srub Krušné hory a musím teda říct, že jsme si to maximálně užili. Je to ubytování spíše pro více lidí, takže jsme vzali naše přátele. Taky s dětmi. A jako dovolená jak víno. Procházky, grilování, koupání... zkrátka idylka. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat