Ekzém nebo alergie na kravskou bílkovinu?

Celé dětství jsem se potýkala s atopickým ekzémem, hlavně na rukách mezi prsty a na ploskách chodidel. Jako dnes si pamatuji to úporné svědění, kdy jsem si nohy dřela o všechno, co šlo a ruce měla celé rozškrabané. Na ty malé svědivé pupínky nezabíralo vůbec nic. Věkem naštěstí tento projev ekzému v podstatě vymizel. Občas se stane, že se mi na rukách pár pupínků objeví, ale už to není nic hrozného.


Když se narodila Eliška, přála jsem si, aby tuto “nemoc” nezdědila, jelikož vím, jak je to pro dítě nepříjemné. Asi ve třech měsících se jí na stehně udělal takový flek, na který vůbec nic nezabíralo. Paní doktorka řekla, že je to pravděpodobně atopický ekzém, že to máme promazávat. No a já v té době začala panikařit, co s tím, co by mohlo pomoct a tak. Zpětně vím, že jako “prvomatka” jsem to moc řešila a zbytečně se tím trápila. Flek během několika týdnu v podstatě bez nějaké pomoci zmizel a byl klid. Občas se jí udělá nějaký suchý flek na nohou, ale zatím to není nic hrozného.

A to stejné přání jsem měla, když se narodil Adámek. Do čtyř měsíců byl naprosto v pořádku a pak se mu na tvářičce udělal takový flíček. Nejdřív jsem se smála, že to má od toho, jak ho pořád pusinkuji, ale flíček rostl, červenal a byl opravdu ošklivý. Na jedné z preventivních prohlídek jsem paní doktorku na flek upozornila. Byl nám předepsán Excipial, že mu flek mám promazávat. V té době ho měl takový suchý a hrubý. Nejdřív to vypadalo, že se to lepší, ale po pár namazáních se to spíš zhoršilo a flek už nebyl suchý, ale rudý se spoustou malých pupínků a stále se zvětšoval. 


Najednou se mu fleky objevily na lýtkách a tak jsem to nevydržela a zavolala doktorce, že se to stále horší a že bychom na to něco potřebovali. Doktorka nám napsala Ichtyolovou mast. Opravdu úžasná, smradlavá mast, ale samozřejmě jsme byli rozhodnuti udělat vše, aby se mu to zlepšilo. Tak jsme poctivě mazali, ložiska “smrdutkou” a celé tělíčko Lipikarem Baume AP+. Po týdnu jsem šla na kontrolu v půl roce věku, místo naší doktorky byl na záskok nějaký pan doktor. Když jsem si stěžovala, že mast nezabírá a že to má pořád horší a horší a na celém těle (kromě zádíček a prdelky), dokonce i na boltci ouška, tak mi bylo řečeno, že té mastičce máme dát čas, že by se to tak rychle nezahojilo. Pak pan doktor vyslovil tu myšlenku… “No, alergie na kravskou bílkovinu to být nemůže, takové děti neprospívají a mají průjem a to jak vidíme, Váš syn není”. No ano, rozhodně prospívá, chutná mu a průjmy nemá. Tak jo, odcházela jsem s tím, že tedy dáme ještě mastičce čas a už jsem na internetu hledala nějakého kožaře, protože toto normální kůže nebyla. Suché tělíčko kojence a tělíčko poseté hroznými fleky je opravdu rozdíl.

Bylo to přesně osm dní poté, co jsem to už nevydržela a volám opět doktorce, že se mu to zase zhoršilo a že mastička fakt nezabírá. Sestřička řekla, ať přijdeme a tak jsem během čtvrthodiny dorazila k doktorce. Ta si ho prohlédla, řekla, že to opravdu normální není a zeptala se, jak to máme v rodině s alergií. No, skoro žádné nemáme, akorát nějaký ten prach a pyl. Já žádnou a manžel taky ne. A pak opět vyslovila myšlenku…. “Mohla by to být alergie na kravskou bílkovinu”. Já celá překvapená jsem jí řekla, že pan doktor říkal, že takhle dítě s ABKM nevypadá. Paní doktorka odvětila, že je to blbost, že projevy můžou být různé. A tak jsme vyfasovali dva nové krémy a Nutrilon Alergy care pro děti s ABKM. Ichtylová mast letěla do koše a nahradila jí o něco příjemnější zinková mast. Bohužel jsem si nenapsala, co je to za mastičku a na krabičce to uvedené není. Druhý krém, ten už bohužel vůbec nevím, jak se jmenoval, ale prý ho předepisují kožaři. Je na celé tělo a musím říct, že je hrozně tuhý a hodně špatně se mazal. Nakonec brzo letěl do koše a celé tělo jsem zase mazala Lipikarem. Adámka jsem většinou sprchovala bez použití nějakého přípravku. Měla jsem strach, abych mu to kůži nevysušovalo. Do koupele jsem mu přidávala na doporučení kamarádky Oilatum.

Zinková mast zabrala, fleky byly lepší, ale pořád byly a tak jsme ještě čekali, co přinese změna mléka. Účinek speciálního mléka by měl být zřejmý za tři až čtyři týdny. Také samozřejmě nemohl jogurt a nic, co by obsahovalo kravskou bílkovinu. A protože jsem pro něj potřebovala dopolední svačinu, začala jsem mu kupovat sojový jogurt od Alpro. Bohužel všechno, co se vymyká normálu, je drahé, takže tyto jogurty samozřejmě také. 

Světe div se, do měsíce se mu všechny fleky zahojily. Jsou to tři měsíce od zahojení a neměl ani jeden. Takže verdikt je alergie na kravskou bílkovinu. Uvidíme, co přinese čas, věřím, že jeho tělíčko dozraje a bude moci jíst i klasické jogurty a ostatní věci. No a když ne, kdyby nebylo nic horšího, budu jenom ráda. Co se týká současné péče o jeho pokožku, tak témeř každý večer má krátkou koupel. Na mytí má momentálně gel na mytí od Tesco loves baby. Mažeme po koupeli Lipikarem a jeho pokožka je krásná a bez jakýkoliv projevů.

Všem maminkám a tatínkům, kteří řeší podobný problém u miminka či dítěte držím palce, ať pediatr Vašeho dítěte má snahu pomoct a problém řešit.

Pokud máte někdo podobnou zkušenost, byla bych moc ráda, kdyby jste mi do komentářů napsali jakou? Co nakonec pomohlo a zda to u Vás byl ekzém či alergie.


Vaše J.

Komentáře